Dünyanın ‘en soğuk’ şehri: 10 dakikadan fazla dışarı çıkamıyorlar

Posted by


Donma riskinin sürekli olduğu, dünyanın en soğuk şehrinde sıcaklıklar -42’ye kadar düşüyor. Bu şehir; Rusya’nın Sibirya kentindeki Yakutsk’tur. Kalıcı olarak donmuş bir zemin üzerine kurulan bu şehir, günde dört saatten daha az güneş ışığı alıyor.

Aynı zamanda görüş mesafesi de bu şehirde oldukça düşük. Beş metreden az görüş mesafesiyle bu şehirde, seyahat etmek de oldukça zor.

Bu zorlu yaşam koşullarına rağmen şehir 355.000’den fazla insana ev sahipliği yapıyor ve bölge sakinleri burada sadece hayatta kalmıyor, aslında gelişiyorlar.

Yakutsk’ta hava inanılmaz derecede soğuk ve kasım ayından şubat ayına kadar sıcaklık -20C’nin çok altında. Yerel sıcaklık bir zamanlar -64,4C’lik rekor düşük bir seviyeye (Şubat 1891’de) bile düşmüştü ve Ocak 2023’te ise şehir -62,7C ile yirmi yılın en soğuk havasını yaşadı.

Sıcaklıklar nihayet 0°C’nin üzerine çıktığı Nisan ayına gelindiğinde hava düzelmeye başlıyor, ancak yaz aylarında sıcaklıklar, 26°C’ye kadar artıyor.

Dünyanın en soğuk şehrinde yaşamak zorlu bir iş, ancak orada yaşayanlar buna uyum sağlamış durumda. Yakutsk’ta üst üste giyinmek en önemli zorunluluk, ancak tüm bunlara rağmen insanlar en zorlu hava koşullarında dışarı çıkmamalarını tavsiye ediyor.

Eğer dışarı çıkılırsa en fazla 10 ila 20 dakika arasında dışarıda kalmaları gerektiği belirtiliyor. Üniversiteye gelen öğrenciler ‘sıcaklığın -40C’nin altına düştüğü kış aylarında sokakta yürümenin iyi bir fikir olmadığı’ konusunda uyarılıyorlar.

Ayrıca bu şehirde arabayla dolaşmak en iyisi ancak araba kullanmak da oldukça zor. Bunun nedeni, kışın yağ ve akülerin donmaması için arabaları sürekli çalışır durumda bırakmak zorunda kalmaları.

Ayrıca, ön camları yalıtmak ve sürüş sırasında donmayı önlemek için iki kat camla donatılan belirli bir araba tipine de sahip olmanız gerekiyor. Arabanızı herhangi bir noktada kapatırsanız bahara kadar kullanılamaz hale geliyor.

Arabaları çalışır durumda bırakmanın yanı sıra, bunların ya ısıtmalı bir garajda saklanması ya da bir çarşafla örtülmesi de gerekiyor. Bu sorunlar, birçok insanın şehrin donmuş gölünün diğer tarafına geçmek için otobüsler ve uçan araçlar da dahil olmak üzere toplu taşıma araçlarını kullanması anlamına geliyor.

Permafrost (buz zemin) nedeniyle Yakutsk’taki evler donmuş zemine oturmasınlar diye kazıklar üzerine inşa ediliyor. Bu tür destekler ancak belirli bir miktarda ağırlığı taşıyabilir, dolayısıyla şehirde çok fazla yüksek bina bulmanız pek mümkün değil.

Yakutsk “en soğuk yaşanan şehir” olsa da aslında dünyanın en soğuk yeri değil. Bu derece, sıcaklığın -94C’ye kadar düşebildiği Antarktika’daki Doğu Antarktika Platosu’na veriliyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir